Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2014 22:59 - За римските колесници и откритията на Малката Доксипара
Автор: pashalova Категория: Туризъм   
Прочетен: 8958 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 03.09.2014 00:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

На 17 километра от Ивайловград, на гръцка територия между селата Зони и Хелидона на община Кипринос, се намира една уникална за Гърция  римска гробница от II в. – Малката Доксипара. За нейното съществуване научих съвсем случайно, обикаляйки това лято из Източните Родопи в търсене на поредното приключение в този така непознат за мен край на България.

image

Хора от село Рабово ми разказаха, че гробницата определено си струва да се види, тъй като мога да видя с очите си как древните са погребвали с цялата покъщина знатните си особи. Достатъчно ми беше да науча, че в Малката Доксипара има няколко римски колесници, така, както са ги полагали преди няколко хилядолетия при погребения… и на следващата сутрин, тотално променяйки предварителния план, вече пътувах към Ивайловград.

image

Обичам сладката тръпка да не знам точно къде отивам и да нямам предварителни очаквания. Така пътуването наистина се превръща в приключение. А това лято находките от непознати и много интересни места бяха наистина впечатляващи. Вече Ви разказах за 200-годишната църква в село Долно Луково, пак в Ивайловградския край…


http://pashalova.blog.bg/turizam/2014/08/02/koren-dylboko-v-nebeto-za-selo-dolno-lukovo-i-chudnata-istor.1286131

...
но сега няма пак да се спирам на нея.

image

Намерих приличен хотел в Ивайловград и попитах собственичката дали може да ме упъти как да стигна до гробницата в Гърция. Тя вдигна телефона и след 2 минути вече имах екскурзовод с гръцки, който щеше да ме заведе на мястото още следващата сутрин…и то напълно безплатно!!!

image

В хладното утро на следващия ден вече пътувахме с моята  придружителка от общинския туристически център в Ивайловград за Малката Доксипара. Гробницата е само на 15-тина минути път с кола след ГКПП Славеево. Няколко навеса, покрити с найлон подсказаха, че сме стигнали мястото.

image

Намерихме пазача и той ни пусна в помещенията. Не беше особено разговорлив, но за сметка на това ни подари брошури за Малката Доксипара на български. Това беше напълно достатъчно.
Преди да се скрие от жегата някъде на хладно във фургона си, пазачът все пак ми разказа, че преди откритието на гробницата тук се издигала могила. Тя се  намирала в частна нива и при сезонните обработки на почвата, стопаните й често се натъквали на фрагменти от обработен мрамор и дребни предмети. Това била причината археолози да започнат и разкопките на могилата през 2002-ра.

image

Учените се натъкват на истинско богатство. Установено е, че на върха на могилата се намирал голям мраморен погребален паметник същност парчета от него са открили земеделците, когато са обработвали нивата). Интересно ми стана, че могилата била непокътната от иманяри. Според пазача този занаят тук не бил на особена почит. Така всичко в гробницата е запазено.

image

В Малката Доксипара са намерени няколко погребални олтара, както и 5 погребални колесници, които заедно с конете са положени в плитки ями.  С тези колесници живите пренасяли мъртвите до гробницата и ги погребвали заедно с тях.

image

Подобни погребения символизирали богатството, престижа и заможността на покойниците. Такива погребални ритуали са се срещали не само в Тракия, но и в много местности на древния свят, както в Европа, така и в Азия.

image

Всички колесници са със запазени железни оси, обръчи и железни капаци на колелата. Виждат се и бронзовите им декорации. Украсите им са  впечатляващи – медни ленти, малки щитове, дискове и дори статуя на женска фигура.

image

Запазени са още музикални инструменти, стъклени перли, остатъци от кожени каиши, украсени с бронзови ленти.

image

До кремационните пещи са открити множество лични вещи на знатните покойници – мечове, саби, железни върхове на копия, съдове за парфюм, костни гребени, бронзови амфори, златни накити и много много други скъпоценности.

image

Впечатляващото откритие е уникално за гръцкия район и довело до решението тук да бъде издигнат музей със стъклен под, така че посетителите да могат да виждат под краката си автентичните антики и да се запознават на място с вярванията, обредите и обичаите на древните за смъртта.

image

image

image
Но…

12 години след откритието, такъв музей все още не е направен. Средствата били пренасочени за други проекти и така…Познато, нали?

 

image 

текст и снимки Галина Пашалова

 

 




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ronix - Благодарности...
30.08.2014 09:04
Благодарности за разказаното и показаното!
цитирай
2. pashalova - :)
30.08.2014 09:54
Благодаря! Поздрави :)
цитирай
3. emi1ts - Много интересно!
30.08.2014 10:10
Благодаря!Много ценно също така!
Поздравления!Приятен ден:)
цитирай
4. pashalova - :)
30.08.2014 10:21
Радвам се, че Ви е било интересно. Поздрави от Варна :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pashalova
Категория: Туризъм
Прочетен: 134473
Постинги: 24
Коментари: 80
Гласове: 136
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031